Actueel

Nieuws

Maximale hypotheek stijgt in 2022 voor lagere inkomens Lokaal nieuws woensdag 03 november 2021

Maximale hypotheek stijgt in 2022 voor lagere inkomens

Mensen met een inkomen tot ongeveer € 50.000 kunnen in 2022 iets meer lenen dan nu. De maximale leenruimte voor inkomens boven de € 50.000 neemt juist iets af. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Aan de leennormen zelf verandert er weinig. Ook de wegingsfactor van studieschulden blijft hetzelfde.

Ieder jaar kijk het Nibud hoe de verwachte loonontwikkeling invloed heeft op de maximaal verantwoorde lening voor huishoudens. Daarnaast wordt ook gekeken wat het effect is als de manier wijzigt waarop de maximale leencapaciteit wordt berekend. Op basis van deze inventarisatie geeft het Nibud advies over het verruimen of beperking van de leennormen. 

Met regelmaat wordt de verruiming van de leennormen aangewezen als boosdoener van de woningmarktproblemen. Zo was er vorig jaar forse kritiek van De Nederlandsche Bank dat het salaris van tweeverdieners zwaarder mee ging tellen. Dergelijke versoepelingen werken prijsstijging in de hand, zo was de stelling van DNB. 

Drainage van het terrein Lokaal nieuws donderdag 21 oktober 2021

Drainage van het terrein

Om het inklinkproces te bespoedigen wordt er verticale drainage aangebracht op het terrein van Ons Dorp. Oftewel; door het plaatsen van verticale strips, komt het ondergrondse water omhoog en verdicht de grond sneller.

Grens Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar naar € 355.000 Lokaal nieuws woensdag 06 oktober 2021

Grens Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar naar € 355.000

Wil je dit jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten, dan mogen de totale kosten voor de woningkoop maximaal €325.000. Ieder wordt deze NHG-grens opnieuw vastgesteld aan de hand van ontwikkelingen op de woningmarkt. Nu de woningprijzen de pan uit rijzen wordt ook de grens sterker verhoogd dan gepland. 

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is voor 2022 vastgesteld op € 355.000. Dit bedrag is tot stand gekomen door de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen 27 maanden te nemen, plus 4 procent. Deze extra vier procent is een uitzondering om beter aan te sluiten bij de marktomstandigheden.

Grens Nationale Hypotheek Garantie reageert met vertraging
Terwijl de NHG-grens volgend jaar € 355.000 bedraagt, publiceerde de NVM over het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde verkoopprijs van € 410.000. Deze gemiddelde transactieprijs ligt dus nu al € 55,000 boven de NHG grens voor volgend jaar. Het risico bestaat dat bij een verdere stijging NHG al snel weer uit zicht raakt voor veel kopers.

 

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis Lokaal nieuws woensdag 22 september 2021

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis

Je krijgt met een aantal verplichte verzekeringen te maken als je een huis koopt, zoals een opstal-, en overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast zijn er ook nog verzekeringen die praktisch zijn om af te sluiten. Denk aan de inboedel-, rechtsbijstand-, en aansprakelijkheidsverzekering. Wij hebben handige verzekeringen voor huiseigenaren op een rij gezet.

Opstalverzekering

Een goede opstalverzekering wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Deze woonverzekering verzekert alles dat vastzit in en rondom de woning. Zo dekt deze verzekering de kosten aan de opstal in het geval van waterschade of stormschade. Ook je houten vloer en behang valt onder de dekking. Alle verplaatsbare spullen in je woning vallen onder de inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar je kunt er eigenlijk niet omheen. Met een combinatie van deze verzekeringen ben je gedekt tegen materiële schade als gevolg van inbraak, schade door het weer, brand en ontploffing. Het valt aan te raden om beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Zo voorkom je dat er een discussie ontstaat tussen verzekeraars over wie de schade moet betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar het kan verstandig zijn om deze wel af te sluiten. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een overeengekomen bedrag uit aan je nabestaanden in het geval van overlijden. Door deze verzekering af te sluiten voorkom je dat je partner of kinderen in de financiële problemen komen als ze door jouw overlijden je inkomen moeten missen terwijl de woonlasten hetzelfde blijven. De overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht voor mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. NHG kan namelijk een vangnet bieden bij betalingsproblemen. Vaak is het ook mogelijk om een woonlastenverzekering af te sluiten in combinatie met een hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel erg nuttig zijn. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben jij gedekt voor schade aan personen en zaken. Dit geldt ook voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, maar waar je volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Dit kan bijvoorbeeld waterschade bij jouw buren zijn als gevolg van een gesprongen waterleiding in je woning. De kosten van dit soort schades kunnen erg hoog oplopen, waardoor het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je huiseigenaar wordt.

Rechtsbijstandverzekering

Tenslotte kun je overwegen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Deze verzekering kan nuttig zijn bij een conflict over een koop- of huurcontract of als blijkt dat er gebreken zijn aan je nieuwe woning. Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning? Meld je direct aan om gratis en vrijblijvend op de hoogte te blijven van nieuwbouwontwikkelingen in de regio Rotterdam.

 

 

 

Daalt de laagste hypotheekrente verder? Lokaal nieuws woensdag 08 september 2021

Daalt de laagste hypotheekrente verder?De hypotheekrente is nog steeds uitzonderlijk laag. Sluit je een hypotheek af met een renteperiode van 10 jaar, dan is dit al mogelijk tegen 0,86 procent. Los van de laagste hypotheekrente zijn ook de gemiddelde rentes gedaald. Banken proberen elkaar af te troeven met de scherpste rentes, waardoor een mogelijke opleving al in de kiem gesmoord wordt.Tal van geldverstrekkers hebben in de afgelopen weken de   hypotheekrente   verlaagd. Hiermee kreeg de neerwaartse trend een vervolg. Naast kleinere hypotheekbanken ging de rente ook omlaag bij ABN Amro, Rabobank, ING en SNS Bank

 

Voorbelasting gestart Lokaal nieuws maandag 30 augustus 2021

Voorbelasting gestart

Goed nieuws! We zijn gestart met de voorbelasting van Ons Dorp fase 1!
Voordat Ons Dorp fase 1 gebouwd kan worden, moet de grond eerst voorbelast worden door extra zand en grond aan te brengen. Door de overhoogte wordt de ondergrond in elkaar gedrukt en verdicht. Door deze dichtheid wordt de draagkracht van de grond verhoogd, zodat er een stabiele basis ontstaat voor de toekomstige aan te leggen openbare ruimte en tuinen 
Dit is daardoor een belangrijk onderdeel van het bouwrijp maken van het bouwterrein. 

Nieuwsupdates teruglezen Lokaal nieuws woensdag 25 augustus 2021

Nieuwsupdates teruglezen

Lees hier de nieuwsbrieven terug

We houden alle geïnteresseerden via digitale nieuwsbrieven op de hoogte.

Deze kunt u hier teruglezen:

Nieuwsupdate Ons Dorp; de toewijzing van fase 1 heeft plaatsgevonden

Nieuwsupdate Ons Dorp; Inschrijfperiode loopt bijna af!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Zomergroeten van Odar Alblas

Nieuwsupdate Ons Dorp; Zomergroeten van Eline Cluistra

Nieuwsupdate Ons Dorp; Zomergroeten van Thekla Trouw

Nieuwsupdate Ons Dorp; Veel gestelde vragen en webinar terugkijken

Nieuwsupdate Ons Dorp; Verkoop fase 1 gestart

Nieuwsupdate Ons Dorp; Wat staat u de komende tijd te wachten

Nieuwsupdate Ons Dorp; Bemachtig een plekje voor het webinar!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Previewfase eindigt aanstaande maandag 5 juli 

Nieuwsupdate Ons Dorp; Bekijk vanaf vandaag de projectvideo

Nieuwsupdate Ons Dorp;  Start verkoop 15 juli a.s.

Nieuwsupdate Ons Dorp; De plattegronden zijn aangepast

Nieuwsupdate Ons Dorp; De plattegronden staan online! 

Nieuwsupdate Ons Dorp; 2021 wordt het jaar van Ons Dorp!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Kavelkaart online!

Nieuwupdate Ons Dorp; Nieuws van Ons Dorp

Nieuwsupdate Ons Dorp; Ons Dorp; Vakantie!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Thuis genieten in Ons Dorp

Woningen fase 1 zijn toegewezen Lokaal nieuws woensdag 25 augustus 2021

Woningen fase 1 zijn toegewezen

De interesse in de woningen van Ons Dorp fase 1 zijn overweldigend! Op dinsdag 24 augustus zijn de woningen van deze eerste fase door het verkoopteam toegewezen. In de komende weken zullen de gesprekken met de kandidaten en de makelaars plaatsvinden.

De belangstelling voor de woningen van Ons Dorp fase 1 is overweldigend. Het is fijn om te zien en horen dat het plan aansluit op de wensen.

Op dinsdag 24 augustus zijn alle woningen in Ons Dorp fase 1 door het verkoopteam toegewezen. Alle kandidaten die een woning hebben toegewezen gekregen, zijn ondertussen door de makelaars gebeld. 

Om u een idee te geven qua tijdspad/termijn, vooralsnog vinden de gesprekken met de eerste optanten plaats. Daarna is er bekend of er reservekandidaten kunnen worden benaderd. 

Inschrijfperiode sluit vandaag om 12:00 uur! Lokaal nieuws maandag 23 augustus 2021

Inschrijfperiode sluit vandaag om 12:00 uur!

Op maandag 23 augustus om 12:00 uur sluit de inschrijfperiode voor Ons Dorp fase 1. Dit betekent dat hierna de woningen toegewezen zullen worden en de kandidaten uiterlijk dinsdag 24 augustus (na 14:00 uur) door één van de makelaars gebelt zullen worden met het mooie bericht. 

 

Op maandag 23 augustus om 12:00 uur sluit de inschrijfperiode voor Ons Dorp fase 1. Dit betekent dat hierna de woningen toegewezen zullen worden en de kandidaten uiterlijk dinsdag 24 augustus (na 14:00 uur) door één van de makelaars gebelt zullen worden met het mooie bericht. 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Lokaal nieuws woensdag 28 juli 2021

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Hardinxveld-Giessendam.

Aanmelden