Actueel

Nieuws

Grens Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar naar € 355.000 Lokaal nieuws woensdag 06 oktober 2021

Grens Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar naar € 355.000

Wil je dit jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten, dan mogen de totale kosten voor de woningkoop maximaal €325.000. Ieder wordt deze NHG-grens opnieuw vastgesteld aan de hand van ontwikkelingen op de woningmarkt. Nu de woningprijzen de pan uit rijzen wordt ook de grens sterker verhoogd dan gepland. 

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is voor 2022 vastgesteld op € 355.000. Dit bedrag is tot stand gekomen door de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen 27 maanden te nemen, plus 4 procent. Deze extra vier procent is een uitzondering om beter aan te sluiten bij de marktomstandigheden.

Grens Nationale Hypotheek Garantie reageert met vertraging
Terwijl de NHG-grens volgend jaar € 355.000 bedraagt, publiceerde de NVM over het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde verkoopprijs van € 410.000. Deze gemiddelde transactieprijs ligt dus nu al € 55,000 boven de NHG grens voor volgend jaar. Het risico bestaat dat bij een verdere stijging NHG al snel weer uit zicht raakt voor veel kopers.

 

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis Lokaal nieuws woensdag 22 september 2021

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis

Je krijgt met een aantal verplichte verzekeringen te maken als je een huis koopt, zoals een opstal-, en overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast zijn er ook nog verzekeringen die praktisch zijn om af te sluiten. Denk aan de inboedel-, rechtsbijstand-, en aansprakelijkheidsverzekering. Wij hebben handige verzekeringen voor huiseigenaren op een rij gezet.

Opstalverzekering

Een goede opstalverzekering wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Deze woonverzekering verzekert alles dat vastzit in en rondom de woning. Zo dekt deze verzekering de kosten aan de opstal in het geval van waterschade of stormschade. Ook je houten vloer en behang valt onder de dekking. Alle verplaatsbare spullen in je woning vallen onder de inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar je kunt er eigenlijk niet omheen. Met een combinatie van deze verzekeringen ben je gedekt tegen materiële schade als gevolg van inbraak, schade door het weer, brand en ontploffing. Het valt aan te raden om beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Zo voorkom je dat er een discussie ontstaat tussen verzekeraars over wie de schade moet betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar het kan verstandig zijn om deze wel af te sluiten. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een overeengekomen bedrag uit aan je nabestaanden in het geval van overlijden. Door deze verzekering af te sluiten voorkom je dat je partner of kinderen in de financiële problemen komen als ze door jouw overlijden je inkomen moeten missen terwijl de woonlasten hetzelfde blijven. De overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht voor mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. NHG kan namelijk een vangnet bieden bij betalingsproblemen. Vaak is het ook mogelijk om een woonlastenverzekering af te sluiten in combinatie met een hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel erg nuttig zijn. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben jij gedekt voor schade aan personen en zaken. Dit geldt ook voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, maar waar je volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Dit kan bijvoorbeeld waterschade bij jouw buren zijn als gevolg van een gesprongen waterleiding in je woning. De kosten van dit soort schades kunnen erg hoog oplopen, waardoor het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je huiseigenaar wordt.

Rechtsbijstandverzekering

Tenslotte kun je overwegen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Deze verzekering kan nuttig zijn bij een conflict over een koop- of huurcontract of als blijkt dat er gebreken zijn aan je nieuwe woning. Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning? Meld je direct aan om gratis en vrijblijvend op de hoogte te blijven van nieuwbouwontwikkelingen in de regio Rotterdam.

 

 

 

Daalt de laagste hypotheekrente verder? Lokaal nieuws woensdag 08 september 2021

Daalt de laagste hypotheekrente verder?De hypotheekrente is nog steeds uitzonderlijk laag. Sluit je een hypotheek af met een renteperiode van 10 jaar, dan is dit al mogelijk tegen 0,86 procent. Los van de laagste hypotheekrente zijn ook de gemiddelde rentes gedaald. Banken proberen elkaar af te troeven met de scherpste rentes, waardoor een mogelijke opleving al in de kiem gesmoord wordt.Tal van geldverstrekkers hebben in de afgelopen weken de   hypotheekrente   verlaagd. Hiermee kreeg de neerwaartse trend een vervolg. Naast kleinere hypotheekbanken ging de rente ook omlaag bij ABN Amro, Rabobank, ING en SNS Bank

 

Voorbelasting gestart Lokaal nieuws maandag 30 augustus 2021

Voorbelasting gestart

Goed nieuws! We zijn gestart met de voorbelasting van Ons Dorp fase 1!
Voordat Ons Dorp fase 1 gebouwd kan worden, moet de grond eerst voorbelast worden door extra zand en grond aan te brengen. Door de overhoogte wordt de ondergrond in elkaar gedrukt en verdicht. Door deze dichtheid wordt de draagkracht van de grond verhoogd, zodat er een stabiele basis ontstaat voor de toekomstige aan te leggen openbare ruimte en tuinen 
Dit is daardoor een belangrijk onderdeel van het bouwrijp maken van het bouwterrein. 

Woningen fase 1 zijn toegewezen Lokaal nieuws woensdag 25 augustus 2021

Woningen fase 1 zijn toegewezen

De interesse in de woningen van Ons Dorp fase 1 zijn overweldigend! Op dinsdag 24 augustus zijn de woningen van deze eerste fase door het verkoopteam toegewezen. In de komende weken zullen de gesprekken met de kandidaten en de makelaars plaatsvinden.

De belangstelling voor de woningen van Ons Dorp fase 1 is overweldigend. Het is fijn om te zien en horen dat het plan aansluit op de wensen.

Op dinsdag 24 augustus zijn alle woningen in Ons Dorp fase 1 door het verkoopteam toegewezen. Alle kandidaten die een woning hebben toegewezen gekregen, zijn ondertussen door de makelaars gebeld. 

Om u een idee te geven qua tijdspad/termijn, vooralsnog vinden de gesprekken met de eerste optanten plaats. Daarna is er bekend of er reservekandidaten kunnen worden benaderd. 

Nieuwsupdates teruglezen Lokaal nieuws woensdag 25 augustus 2021

Nieuwsupdates teruglezen

Lees hier de nieuwsbrieven terug

We houden alle geïnteresseerden via digitale nieuwsbrieven op de hoogte.

Deze kunt u hier teruglezen:

Nieuwsupdate Ons Dorp; de toewijzing van fase 1 heeft plaatsgevonden

Nieuwsupdate Ons Dorp; Inschrijfperiode loopt bijna af!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Zomergroeten van Odar Alblas

Nieuwsupdate Ons Dorp; Zomergroeten van Eline Cluistra

Nieuwsupdate Ons Dorp; Zomergroeten van Thekla Trouw

Nieuwsupdate Ons Dorp; Veel gestelde vragen en webinar terugkijken

Nieuwsupdate Ons Dorp; Verkoop fase 1 gestart

Nieuwsupdate Ons Dorp; Wat staat u de komende tijd te wachten

Nieuwsupdate Ons Dorp; Bemachtig een plekje voor het webinar!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Previewfase eindigt aanstaande maandag 5 juli 

Nieuwsupdate Ons Dorp; Bekijk vanaf vandaag de projectvideo

Nieuwsupdate Ons Dorp;  Start verkoop 15 juli a.s.

Nieuwsupdate Ons Dorp; De plattegronden zijn aangepast

Nieuwsupdate Ons Dorp; De plattegronden staan online! 

Nieuwsupdate Ons Dorp; 2021 wordt het jaar van Ons Dorp!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Kavelkaart online!

Nieuwupdate Ons Dorp; Nieuws van Ons Dorp

Nieuwsupdate Ons Dorp; Ons Dorp; Vakantie!

Nieuwsupdate Ons Dorp; Thuis genieten in Ons Dorp

Inschrijfperiode sluit vandaag om 12:00 uur! Lokaal nieuws maandag 23 augustus 2021

Inschrijfperiode sluit vandaag om 12:00 uur!

Op maandag 23 augustus om 12:00 uur sluit de inschrijfperiode voor Ons Dorp fase 1. Dit betekent dat hierna de woningen toegewezen zullen worden en de kandidaten uiterlijk dinsdag 24 augustus (na 14:00 uur) door één van de makelaars gebelt zullen worden met het mooie bericht. 

 

Op maandag 23 augustus om 12:00 uur sluit de inschrijfperiode voor Ons Dorp fase 1. Dit betekent dat hierna de woningen toegewezen zullen worden en de kandidaten uiterlijk dinsdag 24 augustus (na 14:00 uur) door één van de makelaars gebelt zullen worden met het mooie bericht. 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Lokaal nieuws woensdag 28 juli 2021

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

De projectbrochure Lokaal nieuws vrijdag 16 juli 2021

De projectbrochure

Na een succesvolle start verkoop webinar konden geïnteresseerden vandaag de projectbrochure ophalen. Op het kantoor van Gebroeders Blokland is een drive-thru georganiseerd waarbij de makelaars met veel trots de brochures hebben overhandigd. 

Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest om hem op te halen? Geen probleem, want vanaf volgende week kunt u hem ook bij de makelaars opvragen. Het is een interactieve brochure geworden waarbij nog meer informatie te vinden is achter de QR codes die op verschillende pagina's te vinden is. 

Verkoop fase 1 gestart! Lokaal nieuws vrijdag 16 juli 2021

Verkoop fase 1 gestart!

Donderdag 15 juli om 19:30 is de verkoop van Ons Dorp fase 1 met een online webinar gestart. De belangstelling was erg groot en we kijken terug op een geslaagde avond. Vandaag om 09:00 uur zal de website aangepast worden en kan er voor Ons Dorp fase 1 ingeschreven worden. Vanmiddag tussen 15:00 uur en 17:00 uur kan de projectbrochure opgehaald worden aan de Moerbei 5 in Hardinxveld-Giessendam.

Donderdag 15 juli om 19:30 is de verkoop van Ons Dorp fase 1 met een online webinar gestart. De belangstelling was erg groot en we kijken terug op een geslaagde avond. Vandaag om 09:00 uur zal de website aangepast worden en kan er voor Ons Dorp fase 1 ingeschreven worden. Vanmiddag tussen 15:00 uur en 17:00 uur kan de projectbrochure opgehaald worden aan de Moerbei 5 in Hardinxveld-Giessendam.

6 juli start verkoop lus 2 Waterfrontappartementen Lokaal nieuws donderdag 01 juli 2021

6 juli start verkoop lus 2 Waterfrontappartementen

De verkoop van lus 2 komt eraan! Op dinsdag 6 juli gaan alle Waterfrontappartementen in verkoop en hoeven alle geïnteresseerden voor de appartementen niet meer te wachten op hun voorkeursnummer. 

De start verkoop is dus op 6 juli 2021 om 16:00 uur, dat betekent dat vanaf die dag om 16:00 uur alle verkoopinformatie te raadplegen is en het makelaarsteam beschikbaar is voor vragen in de chat via je persoonlijke omgeving in de website van deijzergieterij.nl.

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’ Lokaal nieuws woensdag 30 juni 2021

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’

De trend van stijgende huizenprijzen zet ook in mei enthousiast door. Zo is het prille record van april alweer verbroken. Waar in april nog een stijging van 11,5% te zien was in vergelijking met het jaar ervoor, is het verschil in mei 12,9%. Dit is de sterkste prijsstijging sinds april 2001, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de woningprijzen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende lijn. Zo lag de prijsindex voor bestaande woningen in mei dit jaar op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in 2013 zijn de prijzen in mei met 66,8% gestegen. Stel je kocht destijds een gemiddelde woning van €200.000. Inmiddels zou je voor dezelfde woning circa €333.600 betalen.

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig! Lokaal nieuws woensdag 16 juni 2021

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Met de zomervakantie voor de deur staan we meer dan ooit te trappelen om weer op reis te gaan. De reisadviezen van de overheid kleuren alleen nog oranje voor veel landen. Ondanks de negatieve adviezen zijn de meeste grenzen wel weer open voor toeristen. Wat kan je van je verzekeraar verwachten als je toch afreist naar een ‘oranje’ gebied? Dat verschilt per verzekering en aanbieder.

De meeste landen hebben op dit moment code oranje gekregen van de overheid. Oranje betekent: alleen noodzakelijk reizen. Reis je af naar een dergelijk gebied, dan moet je bij terugkomst in quarantaine en jezelf na vijf dagen laten testen. 

Omwonenden IJzergieterij vangen bot met verzet tegen Hardinxvelds bouwplan Lokaal nieuws donderdag 10 juni 2021

Omwonenden IJzergieterij vangen bot met verzet tegen Hardinxvelds bouwplan

De Raad van State heeft donderdag met een spoeduitspraak de weg vrijgemaakt voor een bouwplan van 150 woningen op de IJzergieterijlocatie in Hardinxveld-Giessendam. 

Lees HIER het hele nieuwsbericht op www.ad.nl/rivierenland.

De Raad ziet in de vele bezwaren van omwonenden geen reden om het bestemmingsplan voorlopig op de plank te leggen. Ze vindt dan ook dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam met dit plan voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden, en niet alleen met die van ontwikkelaar Gebroeders Blokland BV.

De tegenstanders, verenigd in Coalitie Bewonersbelangen IJzergieterij, vinden 150 woningen veel te veel en vinden dat het gemakkelijk een onsje minder kan. Volgens de Raad passen 150 woningen echter prima op die plek. Ook ziet de Raad geen probleem met de zwaar verontreinigde grond. Er ligt een saneringsplan en het ziet er naar uit dat er voldoende maatregelen worden genomen om te voorkomen dat verontreinigingen via het grondwater naar omliggende woonwijken wegsijpelen.

 

Wat de verkeersoverlast betreft valt dat ook wel mee, stelt de Raad van State. Immers, voorheen had het terrein een industrie- en bedrijfsbestemming, waarbij veel meer verkeer mogelijk was dan met dit woningbouwplan. Dat zal hoogstens tot 1.600 autobewegingen per dag leiden, wat de bestaande wegen makkelijk aankunnen.

Bodemzaak

Volgens de Raad worden woon- en leefkwaliteit van omwonenden niet onaanvaardbaar aangetast. Ook de verkeersveiligheid gaat niet achteruit. Later dit jaar volgt nog een bodemzaak waarbij de hoogste bestuursrechter dieper op de bezwaren ingaat. Maar met deze spoeduitspraak kunnen gemeente en ontwikkelaar wel verder.

De tegenstanders zijn teleurgesteld. Woordvoerder Wouter Drinkwaard heeft de uitspraak nog niet gelezen, maar heeft van zijn advocaat begrepen dat de zaak nog niet verloren is en er voldoende aanknopingspunten zijn om door te gaan. ,,We gaan met elkaar overleggen over te nemen stappen.’’

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers Lokaal nieuws woensdag 02 juni 2021

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers

Vorige week schreven we al over mogelijke druk op de hypotheekrente. Inmiddels heeft een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Het is de verwachting dat meer aanbieders volgen. Het gaat overigens om minimale verhogingen met een beperkt effect op je maandlasten. Belangrijker is dat het een voorzichtige trendbreuk is.

Een groeiend lijstje geldverstrekkers verhoogt de rente. In de afgelopen dagen voerden onder meer ABN, Hypotrust, Florius, NIBC en ASR een verhoging door.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten Lokaal nieuws woensdag 19 mei 2021

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Het totaal aantal te koop staande huizen neemt steeds verder af. Woningen die te koop staan zijn soms al van de markt voor ze op Funda verschijnen. Door de grote druk en hoge koopprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Is dit bij jou ook het geval? We geven aan hoe het financieren bij veel banken werkt.

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 71.566 hypotheekaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Hiermee ligt het niveau lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen nam wel met tien procent toe. 

Hypotheek voor verbouwing blijft populairder
De vraag naar het financieren van een verbouwing neemt al langer toe. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 8.000 hypotheekaanvragen voor verbouwingen gedaan. In hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er bijna 20.000. Naast het steeds krappere woningaanbod heeft ook de corona-uitbraak het enthousiasme voor woningbetering aangewakkerd. 

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel Lokaal nieuws woensdag 05 mei 2021

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Sinds begin dit jaar is de aanvraag van een nieuw energielabel een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse. Het opstarten van deze nieuwe meetmethode gaat niet over rozen. Vanwege het moeizame proces gaat de overheid soepeler om met het ontbreken van het verplichte energielabel bij verkoop of verhuur.

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingsysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Dat het ook nu niet vlekkeloos gaat ligt helemaal in de lijn.

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning Lokaal nieuws woensdag 21 april 2021

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het afsluiten of verhogen van een hypotheek hiervoor is makkelijker geworden per april. De eerder verplichte kennis- en ervaringstoets is vervallen. Door deze wijziging is de drempel voor zonnepanelen op je dak of goede isolatie kleiner geworden. Het scheelt tijd en geld.

Het exclusieve brandbook van De IJzergieterij Lokaal nieuws dinsdag 20 april 2021

Het exclusieve brandbook van De IJzergieterij

Wauw! Wat is ie prachtig geworden; hét brandbook van De IJzergieterij! Ook in het bezit komen van het brandbook? Haal jouw exemplaar op bij Kooyman Eigen Huis in Sliedrecht

Het brandbook van De IJzergieterij is een echte eyecatcher geworden. Een exclusief boek in groot formaat waarin alles over het project, de locatie en de woningen te vinden is. Wil jij dus wonen in De IJzergieterij? Dan moet je dit boek zeker hebben in jouw bezit hebben. Haal jouw exemplaar op bij Kooyman Eigen Huis in Sliedrecht. 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Hardinxveld-Giessendam.

Aanmelden